• Literárna súťaž

          • Milí žiaci,  termín odovzdania prác do literárnej súťaže  "Kniha, priateľ človeka?" je predĺžený. Svoje práce môžete odovzdať 12.4.2023 t.j. stredu po veľkonočných prázdninách.

          • Deň otvorených dverí

          • V rámci Dňa otvorených dverí sa na našej škole uskutočnili otvorené hodiny. Deti predškolského veku mali možnosť spolu s pani učiteľkami z materských škôl nahliadnuť do priestorov školy, spoznať nové prostredi e, zažiť osobné stretnutia s učiteľmi, žiakmi a s kamarátmi. Spolu s prvákmi riešili úlohy, aby našli spoločne stratené písmená. Počítali príklady, skladali spolu písmenká, zatancovali si spolu a naučili sa anglickú pieseň.

            V štvrtej triede sa im predstavila školská kapela Alebara so zaujímavým programom. V chemickej učebni si malý detektívi vyskúšali naháňačku magnetov, nafúkli si balón bez úst. Popolušky sa naučili oďdelovať šošovicu od maku balónom. Zvedavci uvideli v mikroskope lístky machu.

            V rámci tvorivých dielní sme deťom ukázali práce, ktoré vytvorili naši žiaci na krúžku Tvorivých dielní. Svoju kreativitu prejavili pri zhotovení si korunky a kvietkov. Na záver vytvorili plagát z otlačkov vlastných rúk, za čo im ďakujeme.

            Hravá angličtina preverila ich znalosť farieb, tvarov, zvierat v anglickom jazyku. Zahrali si pexeso. Školská špeciálna pedagogička v spolupráci s asistentkou otestovala u detí pripravenosť na školu pomocou rôznych edukačných hier.

            Deti mali možnosť si vyskúšať aj interaktívnu podlahu FUNTRONIC, ktorá rozvíja logické myslenie, postreh, pohyblivosť, trpezlivosť a vnímanie. Po absolvovaní jednotlivých aktivít si deti vyslúžili medailu a drobnú odmenu.

            Veríme, že sa im v našej škole páčilo a odchádzali spokojné a dobre naladené.

          • Výtvarná súťaž " Vesmír očami detí "

          •  Aj v tomto roku sa žiaci našej školy zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí". Téma žiakom nebola neznáma, lebo samotný vesmír predstavuje množstvo nových poznatkov, ku ktorým sa žiaci touto formou vyjadrili. Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom, že sa s nami podelili o svoje predstavy o vesmíre, ktoré vyjadrili vo výtvarných prácach. 

          • Zážitkový program v deň Testovania 9

          •  

            V deň Testovania 9 mali žiaci zvyšných ročníkov zabezpečený zaujímavý zážitkový program.

             

                  V telocvični bolo umiestnené mobilné oceanárium, v ktorom sa žiaci pod jeho kupolou a pomocou

            digitálneho prístroja ponorili do hlbokých vôd oceánov, zblízka mohli pozorovať život pod hladinou a dozvedeli sa

            zaujímavosti zo života koralov a koralových útesov. Zážitok bol umocnený tým, že sa pri projekcii leží a tak sa

            pár mudrlantov začalo zaoberať tým, aby sa takýto spôsob výuky zaviedol do denného vyučovania v škole.


               Niektorí žiaci využili možnosť odfotiť sa pri fotostene školskej triedy a hokejovej arény.
                        

                V kultúrnom dome sa žiaci zúčastnili kultúrno-vzdelávacieho programu s názvom Zneužívanie moci.

            Hudba a spev sa striedali so živými vstupmi gitaristu a moderátora programu v jednej osobe. Hudobné

            vystúpenia neboli len bezvýznamnou vsuvkou, ale podčiarkovali a dopĺňali tému - hoax, pravda, lož.

            Interakcia a momenty prekvapenia vtiahli všetkých do deja a nútili k zamysleniu.

             

               Trieda nie je jediným miestom, kde sa niečo naučíme, niečo pochopíme.

               Aktivity tohto dňa boli toho príkladom.

          • Ponožková výzva

          • #PonozkovaVyzva

             Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Aj naši žiaci a pedagógovia Základnej školy Štefana Senčíka sa spojili 21. marca,  prejavili solidaritu a podporili ľudí s Downovým syndrómom a ich rodiny.

          • Hodina deťom

          • ​​​​​​

            V utorok 21.3.2023 sa uskutoční celoslovenská zbierka Hodina deťom, kde dobrovoľnícke tímy z celého Slovenska budú v uliciach zbierať príspevky do pokladničiek.

            Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením. Zbierku každoročne už viac ako 20 rokov organizuje Nadácia pre deti Slovenska a tento rok sa naša škola rozhodla do zbierky v uliciach zapojiť.

            Finančné príspevky bude zbierať dobrovoľnícky tím v uliciach našej obce. Zapojiť sa môžete aj vy finančným príspevkom, ktorý môžete priniesť do pokladničky v základnej škole.

            Spoločne tak pomôžeme rozmeniť veľké starosti jednorodičov na drobné.

            Za každý príspevok Vám srdečne ďakujeme.

          • Ponožková výzva 2023

          • Témou Ponožkovej výzvy 2023, ktorú vyhlásila medzinárodná organizácia Down Syndrome International, je „WITH US NOT FOR US “.

            #PonozkovaVyzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

            Zapoj sa aj TY !

            Stačí, ak si 21. marca 2023 obuješ dve odlišné ponožky 😊 Spoločne si pripomenieme, že každý sme iný a tak je to správne. Vďaka tomu je náš svet pestrejším, krajším a zaujímavým.  

          • "Biblia očami detí a mládeže"

          • Katolícke pedagogické a katechetické centrum i tento rok organizuje výtvarnú súťaž pod názvom "Biblia očami detí a mládeže". Súťaž bola  zameraná na zobrazenie Biblie a jej miesta v života človeka. 

            Aj naši žiaci sa pod vedením pani učiteľky náboženstva zapojili do tejto súťaže.      

          • Exkurzia v Bratislave

          • Žiaci 5. a 6. ročníka navštívili jedinečnú výstavu Cosmos v bratislavskej Inchebe.

            Oboznámili sa s históriou pilotovaných letov do vesmíru od ich začiatkov až po súčasné misie. Výstava obsahuje stovky originálnych artefaktov z USA a Ruska, ktoré boli vo vesmíre, jedinečnú zbierku skafandrov a skutočné modely vesmírnych lodí, raketoplánov či rakiet. Mali možnosť vyskúšať si výcvik astronautov a najmodernejšie 3D technológie v interaktívnom vesmírnom výcvikovom tábore.

            A keďže cesta do Bratislavy je časovo aj finančne náročná, využili čas aj na spoznávanie najdôležitejších dominánt hlavného mesta : Bratislavský hrad, baroková záhrada, budova Slovenského parlamentu, most SNP, Apollo a Starý most, budovu SND aj stavbu mrakodrapu Eurovea Tower.

          • „Starší čítajú mladším“ – školský parlament

          • Žiaci školského parlamentu si dnes 14. marca pripravili pre malých prváčikov krátku bájku, ktorú im cez druhú hodinu prečítali. Prváci so zanietením počúvali a nakreslili nám krásne ilustrácie k príbehu. Žiačka 6. ročníka Bibiana Slušná si pre nich pripravila aj krátky vedomostný testík – čítanie s porozumením. Bolo to pre nich niečo nové, netradičné a veríme, že budú mať pekné spomienky na oslavu marca – mesiaca knihy.

          • Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo

          • Naši recitátori sa v stredu 8.3.2023  zúčastnili obvodného kola v MsKS Tlmače a odniesli si významné úspechy:

             

            I. kategória poézia

            2. miesto - Anna Lecká

             

            I. kategória próza

            2. miesto - Petra Vasarábová

             

            II. kategória próza

            2. miesto - Kristína Ivaničová

             

            Aj napriek tomu, že Peťka Vasarábová obsadila 2. miesto postúpila do okresného kole tejto súťaže, ktoré sa uskutoční začiatkom apríla v Leviciach. Budeme jej držať palce.

            Všetkým zároveň ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

          • Občianska na obecnom úrade

          • Žiaci šiesteho ročníka sa 10. marca 2023 zúčastnili besedy na Obecnom úrade v Starom Tekove s pánom starostom Ing. Petrom Štefanom, ktorý im priblížil svoju prácu. V krátkosti nám porozprával o histórii obce, o každodenných problémoch, ktoré ako starosta musí riešiť. Navštívili sme aj obradovú sálu, v ktorej prebehlo rokovanie o písomke z fyziky. Zaujímavosťou pre všetkých bol luster, ktorý je technickou pamiatkou a na Slovensku sa nachádzajú iba tri kusy.

            Ďakujeme pánovi starostovi Ing. Petrovi Štefanovi za čas, ktorý nám venoval popri pracovných povinnostiach.

             

            Mgr. Frederika Kúdelová

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Školské kolo Hviezdoslavovho Kubína sa uskutočnilo 28. februára 2023  v 4. triede. Svoje schopnosti v prednese poézie a prózy si zmerali žiaci našej základnej školy. Všetkých nás privítala pani učiteľka Mgr. Frederika Kúdelová, ktorá predstavila porotu a súťažiacich vyzvala, aby "trému nechali za dverami." Žiaci, ktorí sa umiestnili na 1. mieste budú našu školu reprezentovať v obvodnom kole 8. marca 2023 v Tlmačoch.

            Členovia poroty: Mgr. Petr Mészároš, Mgr. Dominika Slušná, Mgr. Frederika Kúdelová

            Výsledky školského kola Hviezdoslavov Kubín:

             

            I. kategória - PRÓZA: (2. - 4. roč.)

            1. miesto – Petra Vasarábová (3. ročník)

            3. miesto – Paulína Šebová (2. ročník)

             

            I. kategória - POÉZIA: (2. - 4. roč.)

            1. miesto – Anna Lecká (3. ročník)

            2. miesto – Ema Holková (3. ročník)

            2. miesto – Sebastián Graus (4. ročník)

            3. miesto – Bianka Adamová (2. ročník)

             

            II. kategória - PRÓZA: (5. - 6. roč.)

            1. miesto – Kristína Ivaničová (5. ročník)

            2. miesto – Alica Sabová (6. ročník)

             

            II. kategória - POÉZIA: (5. - 6. roč.)

             

            III. kategória – PRÓZA: (7. - 9. roč.)

            1. miesto – Karolína Vasarábová

             

            III. kategória – POÉZIA: (7. – 9. roč.)

            2. miesto – Hanka Grófová

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a víťazom srdečne gratulujeme.

             

            Mgr. Frederika Kúdelová