• Základy poskytovania prvej pomoci

          • Žiaci 4. a 7.ročníka v rámci vyučovacích hodín prírodovedy a biológie absolvovali prednášku o poskytovaní prvej pomoci, ktorú im odprezentovali dobrovoľníčky zo Slovenského Červeného kríža, územného spolku v Leviciach.
            Aj žiak základnej školy môže poskytnúť prvú pomoc, keď ide o ľudský život. Pri modelových situáciách si vyskúšali, ako poskytnúť prvú pomoc do príchodu záchranárov.
            KPR – kardiopulmonálna resuscitácia alebo resuscitácia je súbor výkonov na okamžité zaistenie alebo obnovenie prietoku okysličenej krvi mozgom u osoby s náhlym zlyhaním funkcie vitálnych systémov - dýchania a krvného obehu.
            Bez vykonávania oživovacích postupov sa každú minútu po zastavení obehu znižuje možnosť prežitia o 10 – 15 % . Laikmi, svedkami začatá KPR, zvýši nádej na prežitie dvoj - až trojnásobne.
            Žiaci pri nácviku postupovali veľmi dobre. Zaujímali ich aj ošetrenia pri drobných poraneniach, ktoré si vzájomne vyskúšali.
            Možno raz niekomu zachránia život.
             

                                                                                                                  Mgr. Zuzana Murková a Mgr. Ivana Kubíková

          • Deň otcov

          • Deň otcov je pre Teba,otecko môj zlatý. Básničkou Ti prezradím,že Ťa veľmi ľúbim.

            Ten môj ocko najlepší je,

            môžu mi ho závidieť.

            Život vždy s ním zábavný je,

            rozveseliť hneď mňa vie.

          • Exkurzia v ZF

          • 17.6. 2022 sa žiaci 8.ročníka zúčastnili na exkurzii v ZF Levice, aby sa oboznámili s fungovaním duálneho vzdelávania. V takmer dvojhodinovom programe nás študenti tretieho ročníka spolu s vedúcou Supervisor Dual Education Center  Mgr. Martinou Šustákovou pútavo previedli zákutiami firmy. Po úvodnom predstavení ZF - ako výrobcu komponentov pre automobilový priemysel - sme si vyskúšali aktivity zamerané na interaktívne zváranie, ovládanie robota, vŕtanie do plastu, zmerali sme si rýchlosť v spájaní skrutky a matky,  zoznámili sme sa s učebnými nástrojmi v oblasti pneumatiky a vyrobili si vlastné odznaky. Za splnenie všetkých aktivít sme si vyslúžili sladkú odmenu a šiltovku s logom ZF.

          • Plavecký výcvik

          • V týždni od 30. mája do 3. júna 2022 sa žiaci IV. ročníka našej školy zúčastnili plaveckého výcviku v Štúrove. Výcviku sa zúčastnilo 13 žiakov a 2 pedagogickí zamestnanci PaedDr. Alena Cintulová a Mgr. Ivana Hajková. Zdravotnú starostlivosť zabezpečovala zdravotná sestra Lucka Trpíšková, ktorej patrí naša veľká vďaka.

                 Cieľom plaveckého výcviku bolo naučiť žiakov hravou formou základné plavecké návyky, dýchanie do vody, lovenie predmetov z vody, splývanie na bruchu a chrbte.

                 Cieľ sa nám podarilo splniť. Žiaci majú veľa pekných zážitkov nielen z plávania ale aj z aktivít, ktoré sme im organizovali. Na konci každý získal „mokré vysvedčenie“.

            Veríme, že sa plavecký výcvik každému páčil a všetci naň budú s radosťou spomínať.

          • Vyučovanie v prírode

          • V utorok 7.6. absolvovali tretiaci vyučovanie v prírode. Hneď ráno sa vybrali popri Hrone do Veľkých Kozmáloviec a po ceste si zopakovali čo všetko vedia o rastlinách a živočíchoch žijúcich pri vode, ochutnali divé čerešne a sladké zrnká jačmeňa. Naučili sa založiť oheň a zažili klasickú opekačku, zahrali si futbal a badminton. Spolužiačka Sárka im ukázala kozy a ovce, ktoré chovajú na malej farme a dozvedeli sa ako sa o ne treba starať. Do školy sa vrátili unavení, ale plní zážitkov a chuti si takéto vyučovanie zopakovať.

          • MDD v ŠKD

          • Medzinárodný deň detí je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Na Slovensku ho oslavujeme každoročne 1. júna a to už od roku 1952.

             1.jún je deň všetkých detí, malých, či veľkých. Všetky deti sa tešia na tento magický deň plný hier, zábav a prekvapení.
            V našom ŠKD sa tento krásny slnečný deň začal chutným ba až slávnostným obedom, ktorému bodku urobil sladký puding ozdobený jahôdkami. K sviatku našich detí sme si pripravili veselé  „Pirátske popoludnie.“ Naše kandidátky v parku rozložili indície, podľa ktorých deti plnili rôzne úlohy, na konci ktorých našli poklad, v ktorom sa skrývala sladká odmena.   .
             Dobrá nálada nás sprevádzala počas celého popoludnia. Prežili sme pekný deň a my im prajeme, aby takýchto chvíľ mali čo najviac. Škoda, že Deň detí je len jeden deň v roku!

          • Krajské kolo speváckej sútaže Slávik Slovenska 2022

          • Vo štvrtok, 2. júna sa v Nitre konalo krajské kolo speváckej sútaže Slávik Slovenska 2022. Zišli sa tu najlepší detskí speváci Nitrianskeho kraja a svojimi výkonmi očarili a potešili každého, kto sa prišiel na toto podujatie pozrieť. Odborná porota to mala ťažké, pretože detské výkony boli veľmi vyrovnané. Naša malá speváčka Rebeka Hostinská krásne a precítene zaspievala svoje piesne. Ďakujeme jej za vynikajúcu reprezentáciu našej školy a prajeme jej veľa radosti a chuti spievať naďalej.

          • Biologická olympiáda – krajské kolo v Nitre

          • Naša žiačka Lenka Bátovská (VIII. ročník) sa po dôkladnej príprave s pani učiteľkou Mgr. Ivanou Kubíkovou a po úspechu v okresnom kole zúčastnila na krajskom kole biologickej olympiády, ktoré sa uskutočnilo v Nitre. V kategórii E - zoológia – získala nakoniec krásne 7. miesto. Lenka, srdečne blahoželáme!

          • Tatranský poetický biftek

          • 1. júna žiaci deviateho ročníka  prijali pozvanie do synagógy v Leviciach na netradičné poetické pásmo, v ktorom sa v hlavnej úlohe predstavil známy komik Lukáš Latinák. S vážnosťou, ale i s dávkou humoru, ktorý k pánovi Latinákovi jednoznačne patrí, sa ponorili do zaujímavého čítania a rozboru známych diel. V podaní obľúbeného herca znela Hviezdoslavova Hájnikova žena, Bottova Žltá ľalia, Sládkovičova  Marína či Smrekove Oči predsa len inak... Časti, ktoré vyžadovali ucho náročnejšieho poslucháča, vtipne prestriedal so zaujímavosťami zo svojho života, o zábavné momenty tak naozaj nebola núdza. Bonusom pre našich žiakov bol aj fakt, že sme sedeli v prvom rade a kontakt s hercom bol o to výraznejší. Za príjemný kultúrny zážitok ďakujeme.

          • Zaujímavá hodina prvouky u druhákov

          • Žiaci si priniesli na vyučovaciu hodinu rôzne plody rastlín (jablko, uhorku, papriku,čerešne, avokádo ...)

            Spoločne sme pozorovali, kde majú jednotlivé plody semená. Plody sme rozkrojili a skúmali. Následne sme to zakreslili do tabuľky. samozrejme nechýbala ani ochutnávka.