• Pomáhame udržiavať biologickú diverzitu našej krajiny

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pomáhame udržiavať biologickú diverzitu našej krajiny.

            Tentoraz sme zavítali do sveta hmyzu. Žiaci si uvedomujú, že súčasťou prírody je aj hmyz. Ten môže byť pre človeka bezvýznamný, nebezpečný, no taktiež užitočný. Aby sa nevytratil z okolia, žiaci spolu s pánom učiteľom Mgr. Janíčkom na hodine techniky dostali výborný nápad zostrojiť hmyzí hotel. Zozbierali všetko čo videli , kamienky, konáriky, lístie. Nakoniec vybrali vhodné miesto v areáli školy, kde ho umiestnili. Nech sa páči, návštevy sú vítané...

          • S ekológiou sme si sadli

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album S ekológiou sme si sadli.

            Žiaci našej školy sa zapojili do projektu ,,S ekológiou sme si sadli", ktorého úlohou je naučiť deti viac o ekológii a nadchnúť ich tak pre ochranu životného prostredia pod vedením pedagóga Mgr. Mareka Janíčka. 

          • HALLOWEEN

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album HALLOWEEN.

            Možno blúznim, možno nie, no práve sa prechádza duch popri mne...
            Tento sviatok duchov a strašidiel je u detí z roka na rok obľúbenejší. Tak prečo im nedopriať aspoň raz v roku niečo tajomné, bláznivé a strašidelné. 
            Túto mystickú atmosféru v ŠKD deti dotvárali oblečení v tých najrôznejších kostýmoch a maskách. Deti si zasúťažili, zatancovali a pomaškrtili na dobrotách, ktoré si priniesli.


            Mgr. Ivana Hajková
             

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň školských knižníc .

            Bol vyhlásený Dr. Blanche Woollsovou, prezidentkou IASL (International Asociacion of School Librarienship) v r. 1999. Pripomína sa každý štvrtý októbrový pondelok. Aj  naši malí družinári si na tento deň pripravili rôzne aktivity. Prváci si do družiny priniesli svoju obľúbenú rozprávkovú knižku, o ktorej nám povedali, prečo  je ich obľúbenou. Porozprávali sme si, akú cestu musia knižky podstúpiť, kým sa dostanú k nám. Druháci sa po príchode do školy prezliekli za rozprávkové postavičky a takto strávili celý deň v škole. S družinármi sme navštívili školskú knižnicu, v ktorej si mohli poprezerať knižky a ak ich nejaká zaujala, tak si ju mohli zapožičať.                                                                                                            Jana Kosorínová

          • Ako sme si s prvákmi uctili „Pamiatku zosnulých“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako sme si s prvákmi uctili „Pamiatku zosnulých“.

            November. Opäť prichádzajú dni, ktoré sú charakteristické tým, že počas nich si spomíname na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Návštevou cintorínov, zapaľovaním sviečok na hroboch, spomienkou na nich im vzdávame úctu za všetko, čo pre nás v živote urobili. Takto i naďalej zostávajú  žiť v našich srdciach.

            V ŠKD sme si s prváčikmi formou rozhovoru priblížili význam dní, ktoré nás čakajú. Porozprávali sme si, prečo v tomto čase chodíme na cintorín našim blízkym zapaľovať sviečky, zhotovili sme si pre nich pekné svietničky s anjeličkom, ktoré si deti zobrali domov, aby ich mohli zapáliť na hroboch svojich blízkych alebo na opustených hroboch. Spoločne sme navštívili miestny cintorín, kde sme si pri veľkom kríži zaspomínali na našich blízkych zosnulých a spoločne im symbolicky zapálili sviečku.

            Ďakujeme, že ste tu pre nás boli, navždy ostanete v našich srdiečkach.                                                                                                                                                                                                                    Jana Kosorínová

          • okolo Hrona II.

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album okolo Hrona II..

            Keď počasie praje, treba to využiť. Tentokrát sa turisti vybrali po ľavom brehu Hrona až k vodnej elektrárni Horná Seč, prešli po moste a novotekovskou stranou sa vrátili späť. Treba vyzdvihnúť výkon nášho najmladšieho turistu - Dominik Matuška je prvák. 

          • Deň jablka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň jablka.

            21. októbra sme si na našej škole pripomenuli Deň jablka. Žiaci sa s jabĺčkami stretali doslova na každom kroku. Obdivovali ich na nástenkách, prečítali si niekoľko zaujímavostí, na hodinách výtvarnej a technickej výchovy vytvorili košíky a jabloň obsypanú jablkami. Na začiatku vyučovania sme si mohli aj zaspievať. Žiaci, navštevujúci vokálno – inštrumentálny krúžok, nacvičili pod vedením Mgr. Adriany Krištofovej -Senciovej folklórnu verziu  piesne Červené jabĺčko.  Najviac si však tento deň užili naši najmenší žiaci. Pani vychovávateľky im v rámci  ŠKD pripravili tvorivé dielne, súťaže, riešili hlavolamy, skladali puzzle, ba dokonca si upiekli aj chutné jablkové koláče. Celý deň sa na škole niesol v znamení radosti, zábavy a tvorivosti. Mgr. Martina Tanková -Matyášová

          • Záložka spája školy 2021

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Záložka spája školy 2021.

            V 12.ročníku česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy s podtitulom Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní, ktorého sme sa zúčastnili aj tento rok, nám bola pridelená ZŠ s MŠ v Liptovskom Jáne. Vzájomne sme si vymenili pestrofarebné záložky, ktoré vznikali na hodinách výtvarnej výchovy, v školskej knižnici, v rámci krúžkovej činnosti a v školskom klube detí.  Žiaci ich mohli vyrábať pomocou ľubovoľnej techniky, zvoliť si mohli rozmanité tvary a rôznu veľkosť záložiek. Dôležité bolo dodržať predpísanú tému a podložiť ju konkrétnym motívom súvisiacim s literárnym dielom, s čítaním nejakej knihy či knižným hrdninom. Z takmer 170 záložiek sme vybrali 3 najkrajšie na 1. stupni a podobne 3 najzaujímavejšie na 2.stupni. Projekt sme doplnili o rôzne aktivity rozvíjajúce čitateľskú gramotnosť. 

            Víťazné záložky 1.stupeň:

            1.miesto Petra Vasarábová 2.ročník

            2.miesto Bianka Adamová 1.A

            3.miesto Melánia Mejsnarová 2.ročník

            Víťazné záložky 2.stupeň:

            1.miesto Lenka Bátovská 8.ročník

            2.miesto Katarína Senešiová 9.ročník

            3.miesto Sabína Hlôšková 7.ročník

            Mgr. Jana Slušná

             

                                      

             

          • O2 Športová akadémia Mateja Tótha

          •  

            Nedostatok pohybu u detí je problém, ktorému sa venujeme už štvrtý rok. Našim riešením je O2 Športová akadémia Mateja Tótha, ktorú môžete aj tento rok vybojovať pre deti. Hlasujte každý deň za vašu základnú školu. Aj vy totiž svojim hlasom rozhodnete, v ktorých školách sa deti rozhýbu pod vedením olympijského víťaza Mateja Tótha.

            Čo je O2 Športová akadémia Mateja Tótha?

            Kvalitná voľnočasová aktivita v podobe krúžkov na 1. stupni základných škôl. Akadémia pomocou prepracovanej metodiky a školených trénerov poskytuje deťom všeobecný športový základ, ale aj motiváciu a pozitívny vzťah k pohybu. Tréningy sú vyskladané tak, aby deti športovali hravo, dbá sa na ich telesný aj duševný vývin a zároveň deti zistia, na aký šport majú najlepšie predpoklady.

            Ktoré školy vyhrajú? Hlasujte teraz za našu školu.

          • WocaBee

          • WocaBee je opäť tu .


            Tak ako aj minulý školský rok, tak aj tento rok  žiaci  4.  až 9. ročníka budú pracovať s online aplikáciou  na učenie slovíčok WocaBee. Poskytovateľ aplikácie ju sprístupnil na jeden mesiac zadarmo. Vo WocaBee  si žiaci precvičujú slovíčka v tzv. balíčkoch pomocou 8 metód. Aplikácia slovíčka tiež prečíta a overí ich výslovnosť pomocou mikrofónu. Aktivitu a výkon žiaka  zaznamenáva  bodový rebríček triedy. 
            Zároveň prebieha súťaž jednotlivcov, tried aj škôl, v ktorej jednotlivec môže vyhrať 1x elektrokolobežku, 3x mobilný telefón, 10x smart hodinky, trieda môže vyhrať 3x WocaBee do konca šk.roka a škola 3x nákup pomôcok v hodnote 250€.
            Okrem toho prebieha celoslovenský šampionát pre triedy v období 20.10. – 29. 10. 2021. Úlohou žiakov je nahrať čo najviac bodov= WocaBee points. Najlepšie triedy čakajú skvelé odmeny.
            Uč sa, súťaž, buď aktívny!
             

          • Milión detí sa modlí ruženec 2021

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Milión detí sa modlí ruženec 2021.

            V pondelok 18. októbra sme sa pripojili k celosvetovej modlitebnej iniciatíve „Milión detí sa modlí ruženec.“ Spolu s tisíckami iných detí na všetkých svetadieloch sme sa modlili ruženec za jednotu a mier vo svete. Čas strávený v spoločnej modlitbe nevinných a čistých sŕdc potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým. Osobitným spôsobom sme pamätali aj na ľudí, ktorí ochoreli alebo zomreli na koronavírus, obzvlášť sme prosili za ukončenie pandémie.

                                                                                                     Mgr. Jana Slušná

          • Deň umývania rúk

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň umývania rúk.

            Deň umývania rúk15. októbra sme si pripomenuli Svetový deň umývania rúk. Prostredníctvom rozhlasovej relácie sa žiaci dozvedeli pár zaujímavostí a faktov, prečo je potrebné umývať si ruky.Žiaci prvého ročníka mali na danú tému odbornú prednášku s pani Horniakovou – zástupkyňou firmy Hartmann. Deti sa najskôr presvedčili, že pri bežnej rýchlej dezinfekcii, keď si pošúchajú len dlane, sú ruky ešte stále znečistené. Znečistenie sa ukázalo pod špeciálnym UV prístrojom. Potom im bolo názorne ukázané, ako by sa ruky mali správne dezinfikovať. Každé dieťa dostalo ako darček vlastnú dezinfekciu, ktorou si následne správne rúčky vydezinfikovali. Pod UV prístrojom sa mohli presvedčiť, či ich majú čisté.V školskej družine deti s pani vychovávateľkou Leckou nacvičili divadielko, v ostatných oddeleniach deti stvárnili tému  rôznymi výtvarnými dielkami. Žiaci 8. ročníka robili na hodine biológie pokus, pri ktorom odtlačili do agaru svoje prsty a po pár dňoch pozorovali baktérie, ktoré mali na svojich rukách. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o správnom umývaní a dezinfikovaní rúk navštívte stránku 

            https://www.benulekaren.sk/spravne-umyvanie-ruk-a-dezinfekcia-ako-na-to                                                                                                

            Mgr. Ivana Kubíková

          • Turistický krúžok na cestách

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistický krúžok na cestách.

            Turistický krúžok na cestách......V sobotu 16. októbra sa stretli milovníci pešej turistiky pred Kultúrnym domom v Starom Tekove a vybrali sa spoznávať zákutia rieky Hron. Počasie bolo ukážkové, nálada výborná. Prvá časť spoznávania viedla novotekovskou stranou Hrona ku veľkokozmálovskej priehrade a starotekovskou stranou Hrona späť do Starého Tekova. Počas trojhodinového pochodu nikto ani raz nezašomral, že ho bolia nohy alebo že nevládze😊. Takže spoznávanie Hrona bude pokračovať. 

             

                                                                                                  Mgr.Zita Nichtová

          • Svetový deň chrbtice

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň chrbtice.

            16. október je Svetový deň chrbtice, ktorý je podporovaný Svetovou spoločnosťou pre zdravú chrbticu (WSS) a pripomína sa od roku 2000. Hlavným cieľom tohto dňa je predchádzať zdravotným problémom chrbtice. Pri príležitosti dňa chrbtice, sme sa na hodinách telesnej výchovy zamerali na posilňovanie a naťahovanie chrbtového svalstva.

            Mgr. Marek Janíček

          • Svetový deň duševného zdravia

          • 10. október bol vyhlásený za  svetový deň duševného zdravia.

             

            Čo je zdravie , vieme všetci. Ale duševné zdravie ?  Čo si pod tým predstaviť ???

            Je to stav, keď vieš zvládať bežný stres vo svojom živote, si schopný užitočne pracovať, využívaš svoje schopnosti a si prospešný pre svoje okolie.

            Proste si v psychickej pohode, a zároveň si odolnejší voči chorobám, si optimistickejší a tešíš sa zo života.

            Problematikou duševného zdravia sa zaoberá Psychohygiena, čiže je to taká hygiena duše.

            Zdravie sa kúpiť nedá, treba si ho preto vážiť a žiť takým spôsobom, aby sme neohrozovali samých seba.

             Nesprávne návyky, stres, zlý životný štýl, nedostatok pohybu a spánku, fajčenie, požívanie alkoholu, prepracovanosť, zlé medziľudské vzťahy a sociálne prostredie, to všetko na nás negatívne vplýva a je hrozbou pre kvalitu nášho života.

            Vplyvom stresu sa znižuje aj funkcia imunitného systému, je oslabený a teda sme náchylnejší k rôznym ochoreniam.

            Psychohygiena sa preto týka aj zdravých ľudí,  ktorí sa momentálne necítia byť „fit“.

            Psychohygiena nie je proces jednorazový.

            Je to proces dlhodobý a hlavne cieľavedomý, bez ohľadu na vek, či pohlavie.

            „Hygiena duše“ poskytuje možnosti pre zlepšenie života a udržanie si dobrého psychického stavu. Dodáva energiu, zvyšuje sebavedomie, motiváciu, výkonnosť a celkový pocit spokojnosti človeka so sebou samým.

             

            Prečítaj si  ako sa starať o duševné zdravie.

             1. Prijímaj sám seba.

            Spoznávaj sám seba, svoje prednosti i slabosti.

            Vybuduj si úctu k sebe, ale NEBER  SA  PRÍLIŠ VÁŽNE.

             2. Hovor o tom !

            Hovor o tom , čo ťa trápi a z čoho máš obavy.

            Ale ..podeľ sa aj o svoju radosť.

            3. Buď aktívny !

            Život sa stále mení. Vždy je za čím ísť.

            Stanovuj si nové ciele, hoc aj malé a choď za nimi.

            4. Uč sa nové veci !

            Vždy je niečo nové, čo sa dá učiť. A ...aj keď sa ti niečo nepodarí, vždy si môžeš povedať „ aspoň som to skúsil “.

            5. Stretávaj sa s priateľmi!

            Buď otvorený kamarátstvu. Sympatie a priateľstvo sú zdrojom radosti v živote.

            6. Rob niečo tvorivé.

            Každý z nás môže byť tvorca. Neboj sa  žiadnej kritiky, dôležité je to, čo pri tvorbe zažiješ a ako sa pri tom cítiš.

            7. Zapoj sa a pomáhaj.

            Zaujímaj sa o to, čo sa deje okolo teba. Snaž sa pomáhať tam, kde sa to dá.

            8. Neváhaj požiadať o pomoc.

            Ak cítiš, že tvoje bremeno je priťažké, požiadaj o pomoc.

            9. Oddychuj a uvoľni sa.

            Uč sa oddychovať a hľadaj veci a činnosti, ktoré prinášajú radosť a relax.

            a budúcnosť ešte len vytváraš.

            Jediná realita je práve teraz.

            10. Zdolávaj prekážky.

            Životnú prekážku cháp ako novú príležitosť na rast a zmenu.

            11. Neboj sa snívať.

            Vytváraj si sny. Pomôžu ti ukázať, k čomu sa chceš priblížiť.

            12. Ži tu a teraz.

            Minulosť je preč.

            Prečo hovoríme o duševnom zdraví?

            Najnovšie štatistiky poukazujú na smutný fakt, že až 15% populácie do veku 18 rokov trpí psychickými poruchami, ktoré majú negatívny dopad na ich osobnostný, sociálny a profesionálny vývin.

            Aby sme si spríjemnili deň veselými farbami, každá trieda si vybrala jednu farbu a zladili podľa toho svoje oblečenie.

            Mgr. Zita Nichtová

          • Svetový deň mlieka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň mlieka.

            Viete že ..... My v ŠKD už o mlieku a mliečnych výrobkoch vieme o čosi viac ? Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou. Medzinárodný deň mlieka sa oslavuje od roku 1957, pod záštitou Medzinárodnej mliekarskej federácie. Mlieko a mliečne výrobky patria medzi najdôležitejšie a nenahraditeľné zložky plnohodnotnej ľudskej stravy. Obsahujú veľa vitamínov, vzácne mliečne bielkoviny....Mlieko je akýmsi tekutým vápnikom v pohári. Výživnejšiu potravinu ako je mlieko by sme však len veľmi ťažko hľadali. Už na hodinách technickej výchovy sa piataci spolu s pánom učiteľom zodpovedne pripravovali na to, aby Svetový deň mlieka rozveselili. Stačilo na to naozaj len málo: kartón, nožnice, lepidlo, farby a chuť ísť do toho. Postupne sa tak spod rúk žiakov začala objavovať 3D maketa kravy, ktorá sa stala milým sprievodným maskotom tohto významného dňa. ŠKD si tento deň pripomenuli rozhovormi, výtvarnými prácami i zábavno-vedomostným popoludním. Firma RAJO našej Základnej škole Štefana Senčíka darovala mlieko pre všetkých žiakov školy. Deti si na ňom pochutnali. Ďakujeme za milé prekvapenie . Mňam, to bola dobrota!

          •   Krajské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • V piatok 1. októbra sa uskutočnilo krajské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Našu školu už tradične reprezentovala výborná recitátorka, žiačka 7. ročníka Sabina Hlôšková. Súťaž prebiehala celkom netradične v miestnej knižnici, prostredníctvom online prenosu. Napriek neštandardným podmienkam  Sabina potvrdila svoje kvality a svojím výkonom si vybojovala krásne 2. miesto. Ďakujeme ochotnej a ústretovej Martinke Číkošovej za technickú podporu a vytvorenie podmienok na recitáciu.

            Našej Sabinke blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov a pekných chvíľ prežitých s umeleckým slovom.

            Mgr. Adriana Krištofová Senciová